UE a adoptat al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Măsuri prelungite până în ianuarie 2023
Comisia Europeană adoptă, vineri, 15 iulie, al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe lista de măsuri punitive fiind inclus aurul rusesc. De asemenea, vor fi modificate restricțiile deja în vigoare, pentru a evita îngreunarea exporturilor de alimente. Decizia UE de a pedepsi Federația Rusă vine pe fondul războiului din Ucraina.
Al șaptelea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei
Update ora 17.52. Comisia Europeană a aprobat noul pachet de măsuri împotriva Rusiei, pentru a menține și consolida eficacitatea celor șase pachete de sancțiuni de amploare și fără precedent ale UE, transmite instituția.
„Pachetul de menținere și aliniere adoptat clarifică o serie de dispoziții pentru a consolida securitatea juridică și punerea în aplicare de către statele membre. De asemenea, acesta aliniază în continuare sancțiunile UE cu cele ale aliaților și partenerilor noștri, în special în cadrul G7. Este important faptul că pachetul reiterează poziția fermă a Comisiei de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume”, subliniază Comisia de la Bruxelles.
„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare. Prin urmare, propunem, astăzi, să înăsprim sancțiunile noastre dure împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Sancțiunile UE sunt dure și incisive. Continuăm să îi vizăm pe cei apropiați lui Putin și Kremlinului. Pachetul de măsuri reflectă abordarea noastră coordonată cu partenerii internaționali, inclusiv cu G7. În plus față de aceste măsuri, voi prezenta Consiliului propuneri pentru includerea pe listă a mai multor persoane și entități, cu înghețarea activelor acestora și limitarea capacității de a călători”, a precizat și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.
Știrea inițială: Uniunea Europeană se pregătește să dezvăluie și să aprobe o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să interzică exporturile de aur rusesc și să înlăture lacune existente. Acest așa-numit pachet de implementare ar include aurul care reprezintă cel mai mare export non-energetic al Rusiei. Mișcarea a fost convenită, luna trecută, la summitul G7, de către Franța, Germania și Italia, împreună cu omologii lor din SUA, Canada, Japonia și Marea Britanie.
Aurul rusesc, pe lista neagră de la Bruxelles
Noul pachet de măsuri face parte dintr-o așa-zisă „listă de aliniere și mentenanță”. Deși sunt sancțiuni mai puțin ambițioase, anumite măsuri ar putea avea un impact mare asupra Rusiei. Propunerile, care au nevoie de aprobarea guvernelor UE, vizează interzicerea importurilor de aur rusesc și ar urma să intre în vigoare din momentul aplicării sancțiunilor.
Oficialii de la Bruxelles vor înăspri și alte măsuri deja existente. Uniunea Europeană vrea să limiteze importurile de produse care ar putea fi folosite de ruși în scopuri militare, precum anumite substanțe chimice și utilaje industriale. Totodată, mai multe persoane și companii apropiate de regimul de la Kremlin vor fi adăugate pe lista neagră a UE, ceea ce va duce la înghețarea activelor acestor entități și la alte interdicții de călătorie.
Ce alte măsuri vor fi adoptate
Analiștii economici, citați de Euractiv, susțin că interdicția de aur rusesc ar putea fi în mare măsură simbolică, întrucât măsurile punitive anterioare impuse Moscovei au reușit deja să închidă piețele europene și americane, inclusiv centrele comerciale din Londra și Zurich. De asemenea, UE va extinde o listă de bunuri cu dublă utilizare interzise pentru export în Rusia și va include mai multe persoane și entități legate de președintele rus Vladimir Putin. În plus, noul pachet de sancțiuni ar urma să închidă lacunele față de măsurile punitive aprobate anterior, cum ar fi adăugarea anumitor produse pe lista mărfurilor interzise.